Loading...

Ημερολογιο 2021

Το ημερολόγιο 2021 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι στους τόπους κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης της προπολεμικής Μυτιλήνης. Μέσα από τα σκίτσα, τα χρονογραφήματα και τις γελοιογραφίες των εφημερίδων της εποχής αποτυπώνονται στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής της παλιάς Μυτιλήνης. Ιστορίες απείρου κάλους από τα bain mixtes (μεικτά μπάνια), τα σαλόνια της αριστοκρατίας, τα θεωρεία των σινεμά  και τις αίθουσες των κέντρων διασκέδασης μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Συναντάμε ανθρώπους κάθε τάξης, φύλου και ηλικίας, γεμάτους ζωντάνια και εύθυμη διάθεση να χαρούν την ζωή. Παρά την οικονομική κρίση και την καθημερινή βιοπάλη, η πόλη σφύζει από ζωή. Οι Μυτιληνιοί παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, γεμίζουν τους καφενέδες, διοργανώνουν χορούς και εκδρομές στην εξοχή. Ο κόσμος για να ξεφύγει από τα προβλήματα και τις έγνοιες του διασκεδάζει και στήνει γλέντια με την παραμικρή ευκαιρία. Ειδικά η υψηλή κοινωνία της πόλης παραθέτει δεξιώσεις με πλούσιους μπουφέδες, εξαιρετικά εδέσματα και ποτά, παρακολουθεί κονσέρτα και καλλιτεχνικές εκθέσεις.
Στο ημερολόγιο παρατίθενται αποσπάσματα από τοπικές εφημερίδες, στα οποία διατηρήθηκε η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου.

Τρίβολος, 15/07/1932
Μαρτυρικά θεάματα: -Επιδημία δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων προσέβαλε την πόλιν μας. Παντού ορχήστρες και ραδιόφωνα. Επάνω Σκάλα, Κιόσκι, Ολύμπια, Καμέλια, Βαλάκη, Αλισάφη, Ιαλαίμου κλπ. Και παντού θεάματα. Σινεμά-Ταράτσα, Σινεμά Σαπφώ, Θέατρον Πάνθεον, Θερινόν Κέντρον Μακρύ-Γιαλού.
-Θεάματα κινηματοθεατρικά. Και προσέτι θεάματα μπαινμιξικά.