Loading...

Ευρωπαικα περιοδικα

Από τα τέλη 19ου αιώνα και έως το 1912 η Λέσβος φτάνει στο απόγειο της οικονομικής της ευρωστίας και σταδιακά εξελίσσεται, σε μια αστική κοινωνία, επηρεασμένη από τον δυτικό τρόπο ζωής. Οι πλούσιοι αστοί της Μυτιλήνης φροντίζουν παράλληλα με την οικονομική τους άνοδο να εκλεπτύνουν το γούστο τους και να καλλιεργούνται πνευματικά. Είναι κοσμοπολίτες, μορφωμένοι, μιλάνε με άνεση ξένες γλώσσες και στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Μασσαλία, στο Παρίσι, στο Βερολίνο κ.ά. Γυναίκες και άνδρες είναι συνδρομητές σε περιοδικά και εφημερίδες του Παρισιού, της Τεργέστης, της Πετρούπολης, της Αλεξάνδρειας και άλλων πόλεων. Ενημερώνονται όχι μόνο για την πολιτική και την επιστήμη, αλλά και για την καθημερινή ζωή και τις τελευταίες τάσεις της ευρωπαϊκής μόδας.

Στις συλλογές της Δημόσιας Κεντρικής Βιβιοθήκης Μυτιλήνης υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιοδικών και εφημερίδων με ενδεικτικούς τίτλους το La Nouvelle Mode, Wiener Mode, Illustration, Historia, Les Annales, Revue Medico Pharmaceutique, το ρωσικό περιοδικό Нива (Niva) και τα ελληνόγλωσσα Έσπερος Τεργέστης, Ο Κόσμος, Ο Μέντωρ, Ιπποκράτης, Βρεττανικός Αστήρ κ.ά.

Η βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση αυτών των περιοδικών, ενώ κάποια τεύχη είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους μέσω του αποθετηρίου της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ.

Περιηγηθείτε στα Ευρωπαϊκά Περιοδικά της περιόδου 1902-1908 μέσα από το αποθετήριο της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ