Loading...

Αρχειο τοπικου τυπου (85 τιτλοι, 17.226 εγγραφες)

Το 1877 κυκλοφορεί στη Λέσβο το πρώτο περιοδικό, ο Πιττακός, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορεί ο Πανδέκτης και η Σαπφώ. Δυστυχώς, παρότι η ύλη και η εμφάνιση αυτών των περιοδικών είναι προσεγμένη, η αξιόλογη αυτή εκδοτική προσπάθεια δεν είχε συνέχεια. Τα επόμενα χρόνια η Λέσβος στερείται οποιασδήποτε εκδοτικής δραστηριότητας και θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 1909 όπου κυκλοφορεί η σατιρική εφημερίδα Μυτιληνιός. Η χρονιά αυτή αποτελεί σταθμό για τον τύπο στη Λέσβο, αφού από εκεί και πέρα παρατηρείται οργασμός εκδοτικής δραστηριότητας με εκατοντάδες τίτλους εφημερίδων και περιοδικών ποικίλης ύλης να κυκλοφορούν στη νησί.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης λειτουργώντας ως τράπεζα μνήμης και ως ο μοναδικός φορέας της Λέσβου που διαθέτει σχεδόν πλήρη σειρά του τοπικού τύπου, ψηφιοποιεί και παρέχει δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό φύλλα ιστορικών εφημερίδων και περιοδικών μοναδικής αξίας για τη Λέσβο και την ιστορία της. Ερευνητές και μελετητές της Λέσβου, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, αλλά και απλοί αναγνώστες μπορούν να περιηγηθούν και να σώσουν στον υπολογιστή τους εντελώς δωρεάν μοναδικά και σπάνια φύλλα παλαιών τοπικών εφημερίδων και περιοδικών.

Η ψηφιοποίηση πραγματοποιείται κυρίως από φοιτητές κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης στη βιβλιοθήκη, με σύγχρονο επαγγελματικό εξοπλισμό, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης.

Περιηγηθείτε σε εφημερίδες και περιοδικά της Λέσβου μέσα από το αποθετήριο της βιβλιοθήκης
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ