Loading...

Αρχειο Θειελπη Λεφκια

Ο Θείελπης Λεφκίας γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1898. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, γνωστός για την αρχαιολατρεία του. Το πραγματικό επώνυμό του δεν ήταν Λεφκίας, αλλά Μπεγιάζης, τουρκική λέξη που σημαίνει "Λευκός", κάτι που αποδεικνύεται και στο συγγραφικό του έργο, αφού αρκετά από τα έργα του τα υπογράφει ως Βρανάς Μπεγιάζης. Ο Λεφκίας φοίτησε στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης με γυμνασιάρχη τον Δαυίδ και δε συνέχισε τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Ήταν ηγετικό μέλος της "Ομάδας των Μαλλιαρών" και έγραφε στη δημοτική. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο διορίστηκε υπάλληλος της Οικονομικής Εφορείας, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να ασχολείται με τα γράμματα και την τέχνη. Με τον Μυριβήλη, τον Πρωτοπάτση, τον Παρασκευαΐδη, τον Βαρελτζίδη, τον Παπανικόλα, τον Κεφάλα και τον Νικήτα αποτέλεσαν τους βασικούς πρωτεργάτες του κινήματος της Λεσβιακής Άνοιξης. Το 1921 στρατεύεται και με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη προσλαμβάνεται στην εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος. Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Μυριβήλη στην έκδοση της Καμπάνας το 1923, ενώ το 1925 εκδίδουν μαζί την εφημερίδα Ταχυδρόμος. Με την αναχώρηση του Μυριβήλη το 1932 στην Αθήνα, ο Λεφκίας συνεχίζει μόνος του την έκδοση του Ταχυδρόμου και ενώ είχε προτάσεις να εγκαταλείψει τη Λέσβο και να διακριθεί πανελλήνια, εκείνος προτιμά το νησί του. Ο Η. Βενέζης γράφει: "Η πνευματική του καλλιέργεια και το τάλαντο, που του είχε δώσει ο Θεός θα τον βοηθούσαν να πάει πολύ μπρος, ν' αποκτήσει όνομα με πανελλήνιο κύρος στην περιοχή της δημοσιογραφίας και του πνεύματος, αν ήθελε να αφήσει τη Μυτιλήνη. Προτίμησε να μείνει στο νήσι και να το υπηρετήσει με τον τρόπο του".

Ασχολείται με την πολιτική και το 1936 εκλέγεται βουλευτής. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από τη δικτατορία του Μεταξά και εξορίζεται στην Αμοργό. Αναπτύσσει έντονο αγώνα εναντίον των Γερμανών και τα γραφεία του Ταχυδρόμου γίνονται άντρο συνωμοτικό εναντίον του κατακτητή. Αναζητείται από τους Γερμανούς στα βουνά της Λέσβου και καταφεύγει μαζί με τον αδελφό του Λέσβανδρο και τον Δ. Σίμο στη Μέση Ανατολή. Εκεί σχετίζεται με τον Σβώλο και τον Τσιριμώκο, εντάσσεται στο σοσιαλιστικό κόμμα και επιστρέφει στην Αθήνα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το 1944 επιστρέφει στη Μυτιλήνη, ενώ το 1945 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Τα γραφεία της εφημερίδας παρέμειναν κλειστά έως το 1950, χρονιά που αρχίζει η επανέκδοσή του Ταχυδρόμου.

Ο θάνατος τον βρίσκει στα γραφεία της εφημερίδας στις 21 Ιανουαρίου του 1958.

Το Αρχείο του...

Το αρχείο καλύπτει την περίοδο 1777-1979. Οι κατά καιρούς έρευνες της ασφάλειας, η καταδίωξη από τους Γερμανούς, οι βιαστικές μετακομίσεις σ' επικίνδυνες ώρες και διάφορα άλλα γεγονότα, είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου και σημαντικού τμήματος του αρχείου.

Το αρχείο του Θείελεπη Λεφκία ταξινομήθηκε και οργανώθηκε από τον Βαγγέλη Καραγιάννη και περιλαμβάνει τους παρακάτω φακέλους:

  • Αρχείο Λέσβανδρου Λεφκία
  • Λαογραφικά της Μυτιλήνης
  • Αλληλογραφία Πρωτοπάτση-Λεφκία
  • Διηγήματα
  • Ξένα μεταφράσματα
  • Γλωσσικά σημειώματα
  • Αποσπάσματα εφημερίδων
  • Διάφορα
  • Φοιτητική ταυτότητα του πατέρα του
  • Βουλευτικές ταυτότητες του Λεφκία
  • Μία φωτογραφία
  • Ένα φύλλο με προσωπογραφίες
  • Ατελείωτα
  • Τέσσερα τεύχη του περιοδικού Αιολικά Γράμματα
Το αρχείο φυλάσσεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, είναι ανοιχτό στο κοινό και ελεύθερα προσβάσιμο για έρευνα και μελέτη κατόπιν συμπλήρωσης της σχετικής άδειας ερευνητή.
Μέρος του αρχείου έχει ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμο μέσω του αποθετηρίου της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ.