Loading...

Αρχειο Δικηγορου Αγγελου Συροπουλου

Άγγελος Θ. Συρόπουλος (1917-1992)

Ο Άγγελος Συρόπουλος, γιος του Θρασύβουλου Συρόπουλου και της Ασπασίας Πραΐδη, γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1917 και πέθανε το 1992. Η παιδική του ηλικία ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω του διαζυγίου των γονέων του. Το 1936 άρχισε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1941. Η φοιτητική του ζωή ήταν δύσκολη οικονομικά, πράγμα που τον ανάγκασε να εργάζεται ως λιμενεργάτης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1943 μέχρι και το 1987. Παντρεύτηκε την Χρυσή-Μαρία Τσαγκαράκη και απέκτησαν 2 παιδιά, τον Γρηγόρη και την Όλγα.

Κατά τη γερμανική κατοχή, κατατάχθηκε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Το 1945, ως νεαρός δικηγόρος, πήρε μέρος στα Λαϊκά Δικαστήρια που οργανώθηκαν κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας υπέστη έντονη ψυχολογική πίεση για αλλαγή των φρονημάτων του, όπου και δεν ενέδωσε. Μετά το τέλος της δικτατορίας, εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. Μέχρι τον θάνατό του, υπήρξε ταμίας της Τοπικής Οργάνωσης Μυτιλήνης του Κ.Κ.Ε. Επίσης διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ επί 15 έτη.

Το Αρχείο...

Το αρχείο του Άγγελου Συρόπουλου περιλαμβάνει υλικό της περιόδου του εμφυλίου στη Λέσβο και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ιστορικούς και μελετητές του εμφυλίου στο νησί μας. Αποτελείται κυρίως από έγγραφα  δικογραφιών και δικών μελών του ΕΑΜ και του Κ.Κ.Ε από τη Λέσβο, κατά την περίοδο 1946-1950. Ο Συρόπουλος ως δικηγόρος, ΕΑΜίτης ο ίδιος και Λαϊκός Δικαστής κατά την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜοκρατίας, αναλάμβανε την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο.

Τα έγγραφα αφορούν σε :

  • Κλητήρια θεσπίσματα σε κατηγορούμενους
  • Αποφάσεις εκτόπισης σε νησιά εξορίας των επιτροπών εκτόπισης
  • Αλληλογραφία με φυλακισμένους για τη χρήση ένδικων μέσων αποφυλάκισης τους
  • Πρακτικά δικών
  • Καταστάσεις μαρτύρων υπεράσπισης-κατηγορίας
  • Επιστολές διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για παραβάσεις σε βάρος των πελατών του
  • Λοιπά έγγραφα και πρόχειρες σημειώσεις που κρατούσε για τις υποθέσεις που χειριζόταν τα οποία αριθμούν περίπου 70 με 100 τεκμήρια
Το αρχείο πειρλαμβάνει επίσης, και πολλά τεύχη τοπικών εφημερίδων της ίδιας περιόδου.

Το τμήμα του αρχείου που υπάρχει στη βιβλιοθήκη, αποτελεί δωρεά της κόρης του, κυρίας Όλγας Συροπούλου. Το αρχείο είναι ανοιχτό στο κοινό και ελεύθερα προσβάσιμο για έρευνα και μελέτη κατόπιν συμπλήρωσης της σχετικής άδειας ερευνητή.