Loading...

5-8 ετων

  • Σωστό-Λάθος
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες λειτουργίες μιας βιβλιοθήκης, καθώς και να αγαπάνε και να σέβονται τα βιβλία. Επιλέγοντας και ζωγραφίζοντας τη σωστή κάθε φορά εικόνα, τα παιδιά μαθαίνουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς στα βιβλία τόσο της βιβλιοθήκης όσο και στα δικά τους.

  • Φτιάχνω τον δικό μου σελιδείκτη
Τις σελίδες των βιβλίων ποτέ δεν τις τσαλακώνουμε, τα παιδιά επιστρατεύουν τη φαντασία τους και φτιάχνουν τους δικούς τους πολύχρωμους σελιδοδείκτες για τα βιβλία τους. Ζωάκια, φατσούλες, τερατάκια και ό,τι άλλο φανταστούν κρύβονται μέσα στις σελίδες των βιβλίων τους. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στο να μάθουν τα παιδιά να αγαπάνε και να σέβονται τα βιβλία με τη χρήση των δικών τους σελιδοδεικτών.

  • Πες μια ιστορία
Στα παιδιά μοιράζονται εικονογραφημένες κάρτες από τις οποίες εμπνέονται τις δικές τους μοναδικές ιστορίες. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στο να ξεκλειδώσει τη φαντασία των παιδιών ώστε να ζωγραφίσουν ή να γράψουν τη δική τους ιστορία.

  • Ο τροχός της βιβλιοθήκης (Α' και Β' Δημοτικού)
Εκπαιδευτική εφαρμογή σχεδιασμένη για έξυπνες κινητές συσκευές. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό τροχό με ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας ποικίλης ύλης (μαθηματικά, αστρονομία, βιβλιοθηκονομία, περιβάλλον, κ.λπ.).

  • Φτιάχνω το δικό μου εξώφυλλο
Αρκεί μόνο ο συγγραφέας για να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο; Τι είναι ο εκδότης; Τι είναι το εξώφυλλο; Πώς λέγεται αυτός που δημιουργεί τις εικόνες των παραμυθιών μας; Τα παιδιά μέσα από τη συγκεκριμένη δράση γνωρίζουν τα μέρη του βιβλίου και τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει ένα βιβλίο στα χέρια τους. Γίνονται οι ίδιοι συγγραφείς, εκδότες και εικονογράφοι φτιάχνοντας τα δικά τους εξώφυλλα, δίνοντας τίτλους και υπότιλους στα βιβλία τους.

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τον σάκο του Αϊ Βασίλη;
Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι scavenger hunts, όπου οι μικροί φίλοι μας γίνοντα εξερευνητές στη βιβλιοθηκη. Με τη βοήθεια των ξωτικών, του Rudolph και των εκπαιδευτικών οι οποίοι δινουν χρήσιμα tips όπως ο ταξινομικός αριθμός, ο συγγραφέας, ο εκδότης κ.λπ τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν χριστουγεννιάτικους σελιδοδείκτες και να εντοπίσουν χριστουγεννιάτικα βιβλία, βοηθώντας τον Αϊ Βασίλη να γεμίσει με αυτά τον σάκο του. Ποια ομάδα θα καταφέρει να γεμίσει πρώτη τον σάκο; Στόχος του παιχνιδιού είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον χώρο και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, καθώς επίσης η καλιέργεια της  συνεργασίας και της ομαδικότητας από μικρή ηλικία.

Οι παραπάνω δράσεις σχεδιάστηκαν από τις υπαλλήλους της βιβλιοθήκης Μ. Γρηγορά και Φ. Μαρωνίτου και υλοποιούνται στη βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, Α' και Β' τάξης Δημοτικού.


Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό

Κατέβασμα αρχείου