Loading...

Εκπαιδευτικη Δραση "Μικρασιατικη Καταστροφη 1922"

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης φιλοξένησε από 7 έως 14 Νοεμβρίου τη Βιβλιοσκευή «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922» του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη».
Η Βιβλιοσκευή σχεδιάστηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των παιδιών με τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία, μέσα από ένα πακέτο δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε παιδιά 10-15 ετών.
Στόχος των δραστηριοτήτων είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση (storytelling), ενώ παράλληλα ερευνούν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων του νησιού. Συζητήθηκαν τα γεγονότα του 1922 με έμφαση σε μια βιωματική προσέγγιση. Τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μας μνήμες των προγόνων τους, αφού πολλά από αυτά είναι απόγονοι προσφύγων και μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι, έφτιαξαν τη δική τους προσφυγική ιστορία, κάποιες φορές χωρίς αίσιο τέλος.
Το ενδιαφέρον από τα σχολεία της Λέσβου ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά δυστυχώς, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος, δεν κατέστη δυνατόν να τα εξυπηρετήσουμε όλα.
Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας μας με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, υπάρχει η δυνατότητα να μας αποσταλεί εκ νέου η βιβλιοσκευή τους επόμενους μήνες